Zelf openhaardhout regelen of kopen?

Elke winter hebben de mensen met een houtkachel of openhaard hout nodig. Wanneer dit in het voren geregeld kan worden, is er wat extra tijd om het openhaardhout goed op te slaan en alles goed in te richten. Er zijn uiteraard nog altijd mensen die dit zelf doen. Die mogelijkheid heb je wanneer je genoeg grond hebt om de bomen te kunnen zagen en kloven. Je hoeft de bomen niet eens op je eigen erf te hebben staan, vaak kun je een leuke deal sluiten wanneer je bomen per meter opkoopt. Maar weet waar je aan begint. Het zagen van het hout is een gevaarlijk klusje waarbij je rekening moet houden met de risico’s. Een zaagbroek, veiligheidsschoenen, helm en bril zijn zeker niet overbodig. Ook heb je flink wat brandstof en olie nodig, en moet de ketting vaak geslepen worden wanneer je openhaardhout op de grond zaagt. Ben je klaar met zagen, dan ben je er nog lang niet. De stukken moeten gekloofd worden zodat deze ook daadwerkelijk in de haard passen. Is alles gekloofd en gestapeld, dan heeft het de tijd om te drogen voor de volgende winter wanneer je het hout nodig hebt. Het is dus een flinke klus, zeker wanneer je het in je eentje moet doen en je overdag moet werken. Of gewoon al een zwakke rug hebt.

Bestellen van openhaardhout

Je kunt het openhaardhout ook gewoon bestellen. Het bedrijf heeft verschillende grote machines om sneller en beter te kunnen zagen en kloven, en heeft speciale opslaglocaties waar het hout gewoon net even iets sneller droogt zodat je zeker weet dat je het ook echt de volgende winter kunt gebruiken. Uiteraard betaal je hier wat extra voor, maar je weet dan wel zeker dat je een mix krijgt van openhaardhout waar je ook daadwerkelijk mee kunt gaan stoken wanneer je het binnen hebt gekregen. Ook bespaart het je aanzienlijk wat spierpijn en zijn de risico’s een stuk kleiner. Je wilt namelijk niet weten hoe het eruitziet wanneer je een draaiende motorzaag tegen je scheenbeen krijgt, of met een kloofbijl met kracht langs het hout heenslaat. Daarom kan het verstandig zijn om gewoon te kiezen voor gemak en zelf een bestelling te plaatsen zodat alles voor je geregeld wordt. Heb je geen ruimte om het huis om aan de slag te gaan, dan heb je per definitie al weinig keuze wanneer het gaat om het kiezen tussen het zelf doen en het openhaardhout bestellen.

Zorg dat je op tijd bent

Het openhaardhout bestellen moet je uiteraard wel op tijd doen. Het is namelijk niet zo dat het een product is waar weinig vraag naar is. Op het moment dat de meteorologen voorspellen dat het een koude winter wordt, stijgt de vraag naar het openhaardhout direct. De beschikbaarheid wordt dan minder omdat er niet snel extra hout gezaagd en gekloofd kan worden, want het hout moet een langere periode drogen voordat het verkocht en gebruikt kan worden. Wil je zeker weten dat je met alles op tijd bent, maak dan de opslag voor het hout alvast klaar. Het hout van vorige winter gooi je even opzij zodat dit vooraan komt te liggen, en je maakt de opslag alvast helemaal schoon en kijkt direct even of er ergens lekkage is. Op die manier kan het hout gewoon direct goed opgeslagen worden wanneer het geleverd wordt en loop je niet het risico dat er een regenbui overheen komt, of dat je ineens tot midden in de nacht aan het werk moet om het hout in te ruimen. Er zijn namelijk echt wel leukere dingen te doen laat op de avond.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.