Waar je op moet letten bij het vastleggen van een domeinnaam

Heb je een eigen bedrijf en wil je daar een website en e-mailadres aan koppelen? Dan heb je een domeinnaam nodig. Dit is het adres van jouw website op het web. Een domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres, het adres van de server waar jouw website op gehost wordt. Het IP-adres bestaat uit cijfers en met een domeinnaam wordt deze omgezet naar een gemakkelijk te onthouden naam. Maar deze technische feiten zijn voor jou als bedrijfseigenaar of marketeer minder relevant. Belangrijker is jouw keuze voor een goede domeinnaam. Hierop kunnen potentiële klanten de website van je bedrijf namelijk vinden. Het is dus van belang om goed na te denken over het domein voor jouw website en e-mailadres. Bij Nitroservice kun je eenvoudig en goedkoop een domeinnaam laten registreren. Maar voordat je dit doet, geven we je graag enkele tips voor het bepalen van jouw naam.

Onze tips voor het bepalen van een domeinnaam

Een domeinnaam bestaat uit twee onderdelen die worden onderscheiden door een punt. Het eerste gedeelte is meestal gekoppeld aan de naam van je bedrijf of organisatie. Het tweede gedeelte noemen we de extensie en hangt bijvoorbeeld af van:

  • Het land of de stad waar je website aan verbonden is;
  • Of je bedrijf non-profit of commercieel is;
  • Of je bedrijf zich op de nationale of internationale markt richt.

Als je website zich op een bepaald land richt, dan kun je het beste kiezen voor een extensie die voor dat land staat. Voor Nederland kies je bijvoorbeeld voor .nl en voor België is dat .be. Maar je kunt je ook op een stad richten door een domeinnaam te registreren met .Amsterdam of . Utrecht. Non-profit bedrijven kiezen vaak voor .org en commerciële bedrijven voor .com. Bedrijven die zich op de internationale markt richten, kiezen vaak voor .int. De keuze voor de extensie wordt steeds groter. Op de website van Nitroservice kun je zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Om het eerste gedeelte van de naam te bepalen, adviseren we je te letten op de volgende punten:

  • De naam moet gemakkelijk zijn;
  • Probeer streepjes te voorkomen;
  • Houd de naam kort en krachtig;
  • Zorg voor een duidelijke link met je bedrijf.

Waarom is het zo belangrijk dat je domeinnaam gemakkelijk is? Dit heeft meerdere redenen. Als potentiële klanten naar jouw website vragen, is het wel zo handig als ze de naam eenvoudig kunnen onthouden. Anders is de kans groot dat je klanten en omzet misloopt. Daarnaast is het voor jezelf ook fijn als je de naam van je website niet hoeft uit te leggen. Als je streepjes gebruikt, is een naam minder gemakkelijk te spellen en te onthouden. Mensen vergeten ook vaak waar een streepje in de naam van je website moet komen te staan. Een kort en krachtige naam is meestal ook gemakkelijker te onthouden. Zorg verder voor een duidelijke link met je bedrijf. Verkoopt jouw bedrijf fietsen? Dan is het goed om dit woord terug te laten komen in de url. Dit is logisch voor je klant, maar ook beter voor de vindbaarheid van je website. Is de locatie van jouw bedrijf relevant? Dan raden we je aan om deze te benoemen in jouw domein.

Beschikbaarheid checken

Heb je een domeinnaam gekozen? Dan is het natuurlijk van belang om te checken of deze nog beschikbaar is. Dit kun je doen op de website van Nitroservice: webhosting.nitroserve.nl. Is de naam beschikbaar, dan kun je deze snel en voordelig bij ons laten registeren. Neem voor vragen gerust contact met ons op via  of onze live chat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.