De zin van een ouderschapsplan

Als lerares op een basisschool zie ik helaas steeds meer ouders die uit elkaar gaan. Ik vind dat altijd jammer om te zien, want kinderen verdienen een stabiele basis in de vorm van een gezin. Dat gaat toch het beste met twee betrokken ouders, maar als een van de ouders dat niet meer kan of wil kan een scheiding toch soelaas bieden. Daarbij hoop ik altijd wel dat een ouderschapsplan deel uitmaakt van de aanpak na de scheiding. Het liefst zie ik ouders wel samenwerken om de opvoeding van hun kinderen tot een succes te maken. Ik heb laatst een vriendin gesproken die hoorde dat zoiets tegenwoordig ook kan via een mediator of advocaat. Een van de adressen die je daarvoor kunt gebruiken is campsadvocatuur.nl. Ik vind het goed dat hier wat informatie staat over de impact van een scheiding op een gezin, en wat er voor zaken te regelen zijn. Het is als ouder al lastig genoeg dat je relatie strandt, en vaak is de tijd van een scheiding voor alle betrokkenen in het gezin heel lastig. Ik merk zelf aan kinderen dat ze sneller onrustig, verdrietig of agressief worden in de klas. Meestal weet ik dan wel wat er speelt. Ik zie ook de positieve effecten van een ouderschapsplan in onze klas. Twee kinderen hebben gescheiden ouders, maar zij hebben daar een ouderschapsplan voor opgesteld waarin het co-ouderschap geregeld is. Als je dan toch moet kiezen voor een scheiding kun je het maar beter zo doen, met een goed opgesteld ouderschapsplan.

Ouderschapsplan opstellen in overleg met advocaat

Als het goed is kun je met een advocaat regelen dat er een ouderschapsplan wordt opgesteld. Een voorbeeld van een advocaat die dat voor je kan regelen is een van de advocaten bij Camps advocatuur. Meer weten? Kijk dan eens op campsadvocatuur. Je vindt hier ook vanalles over het regelen van een scheiding. Als je dan toch van plan bent te gaan scheiden, regel dan alles goed met een goede advocaat. Je kunt hierbij denken aan:

  • Ouderschapsplan opstellen
  • Inboedel verdelen
  • Partner uitkopen bij koopwoning
  • Conflicten bemiddelen

Een goede, onafhankelijke advocaat helpt bij het doormaken van een scheiding. Een advocaat die kijk heeft op een ouderschapsplan en het belang ervan inziet is in mijn ogen een goede partner voor het regelen van een scheiding.

Door na een scheiding

Na een scheiding is het vaak nog een tijd lastig voor een gezin. De kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Ook als er een goed ouderschapsplan van kracht is moeten kinderen nog steeds pendelen tussen de huizen van hun vader en moeder. Jonge kinderen ervaren hier vaak stress bij. Bij heel jonge kinderen raad ik als docent ook ouders af te vaak te reizen. Kinderen hebben stabiliteit nodig, een goede basis. Die probeer ik hen altijd te bieden in de klas, en als het thuis kan helpt het zeker mee om dat ook te regelen. Ik denk dat een ouderschapsplan altijd een goed idee is als er sprake is van een scheiding. Hierin kun je afspreken hoe vaak de kinderen de ouders zien, en wat er bijvoorbeeld gebeurt bij verjaardagen en feestdagen. Door vooraf concrete afspraken te maken voorkomt een gescheiden koppel dat er op momenten later ruzie ontstaat. Daarbij kunnen de wensen van de kinderen uiteraard ook in zo’n plan meegenomen worden. Ook dat is belangrijk, zodat de kinderen niet de dupe worden van de beslissing van hun ouders. Ik vind dat ouders hun kinderen dat wel verschuldigd zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.