De Renaissance aan het Spaanse hof

Spanje was in de 15e en 16e eeuw één van de belangrijkste zee- en handelsmachten van de wereld. Door de steun aan de ontdekkingstochten van Christoffel Columbus werd de basis gelegd voor de Spaanse verovering van Amerika en kreeg het land door zijn talrijke koloniën de beschikking over enorme rijkdommen. Tenslotte zorgde ook de opbouw van een superieure legermacht, met name de legendarische Armada, voor een leidende positie van Spanje in de wereld.

Al deze pracht en praal alsmede een ongelooflijke kracht en energie vindt zijn weerslag in de Spaanse muziek van die tijd. Zowel in de kerk als aan de hoven en in de privékapellen van de adel speelde muziek een buitengewoon belangrijke rol. Componisten als Pedro Escobar, Johannes Cornago, Diego Ortiz, Antonio de Cabezón en Nicolas Gombert betoverden het Spaanse publiek van die tijd met een oeuvre dat reikte van het melancholieke Canción, complexe motetten en ricercares tot aan de vurige Batalla.

Met het programma “La Spagna” neemt het Amsterdam Loeki Stardust Quartet het publiek mee in de gloedvolle klankwereld van een vervlogen tijd en wordt met een persoonlijke interpretatie de historie nieuw leven ingeblazen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.