De e-sigaret: gezond of ongezond?

Er is veel te doen rondom de e-sigaret. Je kunt deze onder andere kopen via ea-sigaret.nl. Dit is een van de betere aanbieders. Zoals gezegd, deze sigaret is niet onbekend gebleven, zeker de laatste tijd niet. Zo zou het de vervanger van de sigaret zijn. Er wordt ook wel gezegd dat het de gezondere versie van roken is en dat er geen behoefte meer bestaat om te roken als deze e-sigaret wordt gebruikt. Maar is dat wel zo? Het is namelijk wel zo dat de roker de keuze heeft tussen een elektrische sigaret met nicotine en een elektrische sigaret zonder nicotine. Waarom zou de roker dan deze keuze kunnen behouden, als er juist zoveel slecht nieuws over de elektrische sigaret bestaat? Nicotine is toch juist deze verslavende stof? 

De voordelen van de e-sigaret

Rondom deze bijzondere verschijningsvorm van de sigaret zijn uiteraard veel voordelen te bedenken. Onder andere de volgende voordelen:

  • De e-sigaret is minder duur
  • Qua gezondheid beter dan de normale sigaret
  • De e-sigaret is duurzaam
  • In de e-sigaret zitten minder bijzonder slechte stoffen
  • Ea-sigaret
Om de voordelen van de e-sigaret even bij langs te gaan, de e-sigaret is een stuk minder duur dan steeds nieuwe sigaretten kopen. Dat komt namelijk door het feit dat je alleen de sigaret moet kopen en af en toe bijvult met een vloeistof. Het is over het algemeen wel zo dat de vloeistof met nicotine een stukje duurder is dan de vloeistof zonder nicotine. Hoogstwaarschijnlijk is dit zo omdat de overheid wil dat we stoppen met nicotine tot ons nemen. Vandaar dat gewone sigaretten ook een stuk duurder worden. Zo kost een pakje rond de zeven euro, terwijl dit een aantal maanden geleden nog rond de vijf/zes euro lag. Wanneer zal het voor een consument te duur zijn om te roken? Want wie echt niet kan stoppen zal er alles aan doen om toch te blijven roken.

Afbouwen met de elektrische sigaret: hoe doe je dat?

Het is moeilijk om af te bouwen met sigaretten. Men neigt vaak toch snel weer naar een sigaret in gevallen waar er veel stress ontstaat, verdriet, boosheid, of als er juist iets moois te vieren valt. Hier merken we al op hoe verslavend een sigaret eigenlijk is, met name de vervelende stof nicotine die deze verslaving veroorzaakt. Dit is niet de bedoeling. Hoe moet je dan eigenlijk afbouwen met deze sigaret, als de stof nicotine er uiteindelijk niet meer in hoort te zitten? Het doel is uiteraard om af te kicken van nicotine en van de slechte gewoonte roken. Maar wat als er geen nicotine meer in zit, maar de gewoonte blijft? De gewoonte om te roken, om een sigaret of een daarmee te vergelijken voorwerp vast te houden. Vooral gezelligheidsrokers hebben hier last van, maar ook de doelgroep die getroffen wordt door depressies en angststoornissen. Het afbouwen van roken kan namelijk ook nog eens als redelijk schokkend worden ervaren, vooral als het gaat om angst. Er doen zich ontwenningsverschijnselen voor en dit maakt de roker vaak bang. Het gevolg is dat deze weer begint. Misschien dat er in de toekomst, behalve pleisters en andere opties nog betere oplossingen komen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.