3d printers: een moderne ontwikkeling

3d printers zijn een nieuwe ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. We hebben als mensen al veel dingen bedacht maar het lijkt alsof we nu wat stil staan wat betreft innovaties. Maar de 3d printer is toch nog een van de moderne innovaties die veel makkelijk maakt. 3d printers zijn gemaakt om een bepaald object te ‘printen’ in een 3d vorm in plaats van een platte 2D vorm. Er zijn verschillende technieken die 3d printers gebruiken maar daar wordt later nog op ingegaan. Het komt er uiteindelijk op neer dat een 3d printer een object laag voor laag maakt. Er komt elke keer een kleine laag vloeistof of poeder op waardoor er uiteindelijk een object ontstaat. 3d printers kunnen dan ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Voor een tandarts is het bijvoorbeeld heel erg handig om een 3d object te kunnen printen. Een tandarts kan bijvoorbeeld een tand heel nauwkeurig laten zien of het gebit zelf. Als een tandarts dit kan doen dan kan deze een patiënt veel beter informeren over het gebit. Niet alleen een tandarts heeft er veel profijt aan. Ook ontwerpers kunnen erg van 3d printers profiteren. Doordat ze een 3d print kunnen maken van het ontwerp dat ze hebben bedacht kunnen ze de afmetingen, dimensies en verhoudingen als een concreet voorbeeld zien. Maar hoe werkt het nou precies? Als eerste is het goed om te weten dat 3d printers verschillende stoffen kan gebruiken om een object te maken. De meest gebruikte vorm is het opspuiten van een latex-achtige substantie. Deze substantie wordt laag voor laag op elkaar gespoten totdat er het gewenste object ontstaat. Niet alleen is dit een hele makkelijke manier, maar het is ook nog eens een goedkope manier. Een andere goedkope manier dat ook veel gebruikt wordt door 3d printers is het vastlijmen van poeder. Er is dan hoofdpoeder en vulpoeder. Het hoofdpoeder zorgt ervoor dat er een frame ontstaat dat het object moet voorstellen. Het vulpoeder vult alles op zodat er één groot geheel ontstaat. Uiteindelijk wordt het object weer warm gemaakt en smelt het vulpoeder weg op de plekken waar het niet hoort. Wat er dan uiteindelijk overblijft is een mooi stevig 3d object dat geprint moest worden.

Waarom 3d printers?

3d printers zijn voor veel mensen een ongelofelijke hulp. Zoals eerder genoemd zullen tandartsen en ontwerpers erg blij zijn met een 3d printer omdat het een mogelijkheid geeft om dingen beter uit te kunnen leggen. Als u als ontwerper een 3d print mee kan nemen naar een meeting of een vergadering waarbij u moet kunnen laten zien wat u idee precies is, dan zijn 3d printers ideaal. Maar veel mensen vragen zich dan nog af hoe 3d printers uiteindelijk hun prints kunnen maken. Er zijn speciaal computerprogramma’s bedacht die ervoor kunnen zorgen dat 3d printers hun werk kunnen doen. In dat computerprogramma kunt u een object ontwerpen. Of het nou een gebit is of een model van een apparaat of meubel, u kunt het allemaal in het programma zetten. De bedoeling is dan als volgt. Het programma weet hoe deze het object moet laten printen. De verschillende lagen die opgespoten worden, worden zo geprogrammeerd dat het object vanzelf ontstaat. Wat nog een voordeel is aan het gebruiken van 3d printers is dat het unieke objecten kan maken. Als u bijvoorbeeld ideeën heeft dan hoeft u het niet eerst van andere objecten te maken. U kunt het origineel direct maken door middel van 3d printers. Zo wordt de innovatie van dingen goed gestimuleerd waardoor de ontwikkeling van producten op gang blijft. Dat is natuurlijk wat wij als mensen willen. Ook is het een voordeel aan 3d printers dat als u aan de andere kant van het land wilt laten zien wat uw idee is, hoeft u niet een groot model mee te nemen. U kunt simpelweg via het computerprogramma een tekening sturen. Deze wordt vervolgens uitgeprint op de plek waar u moet zijn. Dit scheelt veel moeite en het zorgt ervoor dat ideeën veel sneller verspreid worden. Indirect gezien is het dus ook nog eens goed voor het milieu. Er moeten minder auto-uren gemaakt worden waardoor er minder vervuiling komt. Ook het produceren van de modellen is verkleind en versimpeld. Hierdoor worden er niet onnodig veel materialen verspild, maar wordt er op een simpele en goedkopere manier modellen gemaakt van de gewenste objecten.

Verschillende soorten 3d printers

Op de site van Llowlab kunt u verschillende printers vinden. Elke printer is weer anders. Sommigen gebruiken dunnere laagjes waardoor het object een stuk gedetailleerder wordt. Ook zijn er printers die verschillende stoffen gebruiken om een object in elkaar te zetten en dit heeft dan weer consequenties voor de stevigheid van het object. Daarom is het goed om u te verdiepen in de verschillende printers die verkrijgbaar zijn. Ook verschilt de prijs van de printers natuurlijk per printer. Dit hang af van bijvoorbeeld:

  • productiematerialen
  • waar het van is gemaakt
  • hoe gedetailleerd het een object maakt
  • hoe groot de objecten worden
  • de snelheid van de productie

Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de prijs van een 3d printer. Het gaat er dus alleen om wat u precies wilt eisen van een 3d printer. Als u snellere productie wilt van hoge kwaliteit objecten dan moet u waarschijnlijk wel meer betalen dan in een ander geval. Op de site van Llowlab kunt u meer informatie vinden over de printers en hoe ze werken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Comments are closed.